Ergonomia
Każdy z nas spędził w kuchni sporo czasu, przygotowując czy po prostu pomagając w przygotowywaniu posiłków. Dlatego dobrze wiemy jak ważne jest prawidłowe rozmieszczenie poszczególnych sprzętów kuchennych, jak ważna w tym pomieszczeniu jest wygoda. Czynności, które wykonujemy w kuchni przebiegają z reguły według wyznaczonych schematów, nazywanych przez fachowców CIĄGIEM TECHNOLOGICZNYM.
Ciąg technologiczny zaczyna się od lodówki, jest kontynuowany przy blacie, zlewie, a kończy się za płytą grzewczą ( kuchenką).
Zasady „konstruowania” ciągu technologicznego w kuchni zostały sprecyzowane w Polskiej Normie i posługują się nią projektanci kuchni.
Strefy w Kuchni:
• gotowanie
• przechowywanie
• zmywanie
• przygotowywanie
• zapasy
Ważne!
• Odległość od lodówki do zlewu powinna mieścić się w odległościach
między 120 - 200 cm.
• 90 cm to minimalna szerokość blatu roboczego
• wysokość szafek dolnych przystosowujemy do swojego wzrostu
( od łokcia do blatu 10 - 15 cm )
• odległość między szafkami dolnymi a górnymi ok. 60 cm
• pamiętajmy o rozplanowaniu gniazdek
Układ kuchni dla osób praworęcznych:
1) Zapasy
2) Przechowywanie (rzeczy)
3) Zmywanie
4) Przygotowywanie
5) Gotowanie, pieczenie
Zrobie trójkąt w pro100
Poruszanie się po tak zaaranżowanej przez nas kuchni pozwoli nam uniknąć przemierzania nadmiernych odległości.
Jeśli nasza kuchnia jest przestrzennie połączona z jadalnią lub salonem, nie ma potrzeby organizowania w niej miejsca do jedzenia. Jeżeli kuchnia jest zamknięta bądź wydzielona, należy taką przestrzeń wygospodarować, na przykład przy blacie kuchennym - na jego zakończeniu, odnodze lub skrzydle.
Jeżeli rozmiar i układ pomieszczenia pozwala, warto wykorzystać je w 100%. Mianowicie, jeżeli nasza kuchnia jest duża warto zastosować kształt litery L lub U,
możemy rozdzielić układ kuchni na dwa równoległe blaty (wyspy czy też półwyspy) . W mniejszych kuchniach często łączymy strefy blatem ciągłym.